Hier vindt u de vaste exposities van het Info Centrum Vechtdal.
Collectie munten uit de 13e eeuw
De expositie over de Slag bij Ane is aangevuld met een prachtige collectie eeuwenoude munten die door amateur-archeoloog Jan Godeke gevonden zijn in een Gramsberger akker, nabij De Vecht. de 35 zilveren penningen zijn geslagen in opdracht van de Utrechtse bisschop Willebrand van Oldenburg, keizer Frederik II en graaf Gerhard van Gelre.
Slag bij Ane 

In het Infocentrum wordt de beruchte Slag bij Ane, die op 28 juli 1227 in de buurtschap Ane plaatsvond, middels een uitgebreide expositie belicht. Het machtige en voor die tijd zeer moderne leger van Bisschop Otto II werd door Rudolf van Coevorden en zijn manschappen in het moeras gelokt en gedood. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat het ‘gewone volk’ met succes in opstand kwam tegen hun heer.
Baardmankruiken

Tuugkiste
Er is een “Tuugkiste” gevuld met kleren uit vervlogen tijden. Rondom deze “Tuugkiste” kunt u de fraaie kledingstukken, die door de jaren heen aan het museum zijn geschonken, eens rustig bekijken. Prachtige schorten, onderjurken, broeken met kant en degelijke gebreide borstrokken met bijpassende onderbroeken. Kortom een uitgebreid overzicht van kleding die u tegenwoordig niet meer ziet.
Rivier de Vecht

Nieuwe film over de rivier De Vecht gemaakt door Jan van der Geest.
Sinds kort is er een nieuwe film over de rivier De Vecht vanaf de bronnen tot aan het Zwarte Water. Een prachtige presentatie. De hedendaagse Vecht met haar mooie cultuur en natuur. Deze film moet u gezien hebben. Een indrukwekkende weergave van deze prachtige rivier met haar historische steden, dorpen en hedendaagse veranderingen.
Daarnaast draait er een prachtige film ‘De Vecht van bron tot monding’. Deze serie vertelt in vogelvlucht (opnames vanuit een helicopter) het ontstaan en de geschiedenis van de rivier de Vecht.
Een andere presentatie, die gezien moet worden is “Struinen naar de bronnen van de Vecht”. Een fotoexpositie van de bekende fotograaf Rob Elfring, bekend van onder andere het boek “Cultuur Historische Atlas van de Vecht”. De voice-over is ingesproken door PietCees Studio video- en audioproducties. De films worden op verzoek permanent vertoond in het Informatiecentrum.
Film laatste klepperman
Natuurlijk kunt u het filmpje van de laatste rondgang van de Klepperman door Gramsbergen nog komen bekijken. De filmbeelden laten zien hoe klepperman Harm Evers, gekleed in een dikke jas, met klepper en hond door het winterse Gramsbergen zijn ronde doet.
Verder zijn er diverse historische films te bekijken; o.a. de intocht van burgemeester Baron van Voerst van Lynden in 1939. Interviews met mensen die gewerkt hebben in de Sola fabriek, landbouw in de vorige eeuw, de bouw van de Vechtezompen en vele andere, waaronder een animatiefilm over de slag bij Ane in 1227.
Tijdelijke expositie.
Nu te zien, voorjaar en zomer 2020, in de expositeruimte boven: De 2e wereldoorlog met een hele collectie authentieke voorwerpen, uniformen, motoren enz.
Expositiemogelijkheden voor Verenigingen
Voor jubilerende verenigingen, die gegevens of foto’s van vroeger hebben, is het vast leuk om hiervan een tentoonstelling te maken. Wij bieden u hiervoor expositieruimte aan in het museum.