Expositie grensoverschrijdend werken Heemnaobers99

IMG_4156

IMG_4183

IMG_4177EXPOSITIE VAN “HEEMNOABERS99”  “GRENSOVERSCHRIJDEND WERKEN 1600–1950”.

“GRENZŰBERSCHREITENDE  ARBEITEN 1600 – 1950”.

KOMT NAAR GRAMSBERGEN VAN 16-09-2014 TOT 4-10-2014  (www.heemnoabers99.eu)

De grensoverschrijdende vereniging “Heemnoabers99” is opgericht in 1999. Het is een overkoepelende vereniging van 20 historische verenigingen uit Nederland en de Graafschap Bentheim, tussen Nordhorn en Coevorden.

De Nederlandse verenigingen zijn afkomstig uit Bruinehaar, Coevorden, Denekamp, Gramsbergen, Hardenberg, Sibculo, Langeveen, Nieuw Schoonebeek, Schoonebeek, Slagharen, Tubbergen en Vasse-Mander-Hezingen. De Heimat Vereine uit de Graafschap Bentheim komen uit Emlichheim, Hoogstede-Arkel, Neuenhaus, Osterwald, Piccardie, Uelsen, Wietmarschen en Wilsum.

De vereniging “Heemnoabers99” heeft tot doel de kennis van de streekgeschiedenis in het grensgebied te bevorderen en het neder-saksisch dialect in stand te houden. Tevens staan het aangaan en onderhouden van grensoverschrijdende contacten hoog in het vaandel.

In hun 15 jarig bestaan hebben de Heemnoabers drie exposities georganiseerd. De onderwerpen waren  “Grens”,  “Boerderijen” en “Waterlopen”. De huidige expositie is getiteld “Grensoverschrijdend werken” en gaat over de periode tussen 1600 tot 1950.

Zij bevat 30 panelen, waarop in 8 thema’s, op foto’s, documenten en tekeningen verschillende zaken  wordt uitgebeeld over de marskramers, de grasmaaiers, de veenarbeiders, de dienstboden, de textielarbeiders, de vechtschippers,  de huursoldaten in de vesting Coevorden en de rusluie uit Vriezenveen.

Hierbij wordt  eveneens aangetoond dat het werk voor het levensonderhoud niet direkt om de hoek aanwezig was, toen niet en nu ook niet. Sociale voorzieningen waren er niet, het was ieder voor zich, het was een harde strijd om het bestaan. Het dagelijks brood moest toch ergens verdiend worden. In voornoemde periode zijn ruim 6 miljoen Duitsers werkzaam geweest in Nederland. De gouden eeuw schreeuwde om werkvolk voor de schepen van de VOC , maar ook de scheepswerven en de zeilmakerijen.  Ook toen kwamen er al gastarbeiders naar het “steinreiche” Holland,de zogeheten “Hollandgänger”.                           Ook vanuit Vriezenveen gingen marskramers en linnenverkopers op pad – de Rusluie –  richting het Oosten en kwamen rond 1700 terecht in Sint Petersburg, waar ze 200 jaar verbleven. Winkels en kerken werden daar door hen gesticht. In 1919 werden zij daar grotendeels door het communistische bewind verdreven.

De verschillende legers van landen en vorstenhuizen haalden overal de huurlingen weg uit geheel Europa, want er werd altijd en overal gevochten. De Zwitsers verhuurden complete regimenten aan wie het meeste bood. In tijd van oorlog werd de prijs van de huursoldaat opgedreven, want er werd gesneuveld bij het leven.

In Gramsbergen opent deze expositie op 16-09-2014 haar deuren in het Museum aan het Meiboomplein en in de gang van MFC De Binder. De expositie sluit op 04-10-2014.

Het bestuur van “Heemnoabers99” bestaat uit de voorzitter Gerrit Jan Hesselink uit Uelsen, de secretaris Bert Boonstra uit Coevorden, de penningmeester Bernhard Bölt uit Osterwald en het bestuurslid Jenni Rodmensen uit Schoonebeek.