Volgende Oogstdag zaterdag 27 juli 2024, Oogstdag wandeltochten en Kalverkeuringen

Impressie Oogstdag 3 augustus 2019, Oogstdag 2019, film gemaakt door Wim Herbert

Impressie Oogstdag 4 augustus 2018,  Film gemaakt door Wim Herbert

Op 6 augustus 2022 was er voor de 25e keer een nostalgische Oostdag. Sinds jaren speelt zich dit inmiddels groot evenement af op landgoed De Groote Scheere in Holthone, vlak naast de plek waar de Slag bij Ane plaats vond in 1227. Met traditioneel oogsten van rogge, dorsen met oude dorsmachine, oude tractoren, maaien met sikkel en zeis, bindsters in Saksische kledij en pannenkoeken geserveerd door dames in klederdracht.

Wat was er allemaal te beleven?
-30 tot 40 kramen met streekproducten, oude ambachten zoals imkers en klompenmakers,
-de bekende broodbakkers met hun hout gestookte oven uit Onstwedde,
-ploegen van het gersteland met oude tractoren en ploegen,
-oude en moderne landbouwmachines, -een groot assortiment oude klassieke tractoren met aanverwante spullen, -optreden van accordeongroep, -optreden van Hans van de Velde
-rondritten met menvereniging HARP (het aangespannen recreatiepaard),
-en voor de inwendige mens hapjes en sapjes en dat allemaal onder de vrolijke tonen van SDG uit Ane, die belangenloos al 25 jaar hun bijdrage leveren, Shantykoor; vanaf 15.45 uur, accordeongroep Nijzink, optreden van Hans van de Velde.

Een bijzondere activiteit was de escaperoom! Bommen Berend deed de hele dag ook de 25ste Holthoner Oogstdag aan! Voor velen een extra aanleiding om, naast de  gezellige beleving van het oogstfeest, vanuit een escaperoom nog een leuk historisch geschiedenisspel te spelen. Want wie wil nou niet opnemen tegen Bommen Berend. Wie ís die bisschop is om te verslagen te worden? Lees hierna en huiver ….     Nederland wordt in 1672 van verschillende kanten aangevallen. Het wordt een Rampjaar. Totdat vanuit het oosten prins-bisschop Bernhard von Galen met een leger optrekt. Toen, op 1 juni stak hij de grens over. Deventer, Zwolle en Kampen geven zich snel over en in ruim een maand tijd heeft hij heel Overijssel in zijn macht. De inwoners zien de bisschop van Münster daarentegen vooral ook als  gevreesde vijand en tiran. Een reputatie die de bisschop de bijnamen ‘Bommen Berend’ of ‘Beernke den koodief’ oplevert. In Gramsbergen wordt het kasteel verdedigd door Gerrit van Riemsdijk.

Gemoedelijk, gastvrij en gezellig

Het adres van het Oogstterrein is Holthonerweg 9, 7779 DE Holthone Op het landgoed ‘De Groote Scheere”